Një panel i ekspertëve të shquar diskuton mbi ndikimin e zhvillimeve gjeopolitike në Kosovë

Prishtinë, 5 dhjetor 2023 – Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizoi dje një panel diskutimi, me temën, “Kosova si Pjesë në Mozaikun Gjeopolitik”. Në këtë ngjarje morën pjesë folës dhe ekspertë me përvojë, të cilët diskutuan mbi kompleksitetin dhe sfidat me të cilat përballet Kosova në mjedisin gjeopolitik global.

Drejtori Ekzekutiv i Odës Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, ka iniciuar diskutimin duke vënë në pah ndërlidhjen e Kosovës me skenën gjeopolitike globale. Zeka potencoi ndikimin indirekt të ngjarjeve ndërkombëtare, si rritja e inflacionit dhe krizat e vazhdueshme në Ukrainë dhe Lindjen e Mesme, në ekonominë e Kosovës dhe aspekte të tjera. Ai theksoi rolin e rëndësishëm të shoqërisë civile, duke përfshirë edhe Odën Amerikane, në kuptimin dhe adresimin e kërcënimeve dhe problemeve të mundshme, dhe se bizneset dhe qytetarët nuk duhet të qëndrojnë kalimtarë të zhvillimeve në peizazhin global. Zeka tërhoqi vëmendjen për profilin e ulët të brendit ndërkombëtar të Kosovës dhe domosdoshmërinë e promovimit sistematik të potencialeve të saj para investitorëve të huaj.

Lulzim Peci, Drejtor Ekzekutiv i KIPRED-it dhe ish-ambasador, shpjegoi teorinë e ndërvarësisë në gjeopolitikë. Peci nënvizoi se si situata gjeografike e Kosovës ka formësuar identitetin dhe karakterin e saj. Ai theksoi rëndësinë e konsolidimit të shtetit dhe vuri në dukje se Kosova, përkundër shpërqendrimeve të shkaktuara nga krizat në mbarë botën, është ende në fokusin e Shteteve të Bashkuara. Ai bëri thirrje për normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë, pasi ato ndikojnë negativisht në imazhin e Kosovës dhe mbrojti një marrëveshje përfundimtare dhe integrim të shpejtë në NATO për të rritur besimin e investitorëve.

Në anën tjetër, Xhavit Gashi, profesor, ish-diplomat dhe ushtarak, ndër të tjera diskutoi për rolin e teknologjisë dhe inteligjencës artificiale në gjeopolitikë. Gashi theksoi natyrën e dyfishtë të avancimeve teknologjike, duke ndarë mundësitë pozitive dhe kërcënimet e mundshme. Ai kërkoi investime jo vetëm në infrastrukturë, por edhe në kapitalin njerëzor për të luftuar rreziqet si dezinformimi, lufta hibride dhe sulmet kibernetike. Gashi theksoi kultivimin e marrëdhënieve me aleatët si SHBA-ja dhe BE-ja, duke i parë ato si thelbësore për përparimin e Kosovës.

Në fund, Drejtori Ekzekutiv i KCSF-së, Taulant Hoxha, ofroi njohuri për aspiratat e Kosovës për BE në mes të sfidave të brendshme të bllokut. Ai shprehu skepticizëm për realizueshmërinë e anëtarësimit të Ballkanit Perëndimor në BE deri në vitin 2030, duke përmendur konsensusin e brendshëm për arritjen e sfidave brenda vetë BE-së. Hoxha theksoi nevojën e mirëkuptimit dhe mbështetjes së bashkësisë ndërkombëtare për zhvillimin e Kosovës. Ai gjithashtu theksoi rëndësinë strategjike që të mos mbështetemi vetëm në gabimet e kundërshtarëve, por të kontribuojmë në mënyrë aktive në përparimin e Kosovës.

Diskutimi i panelit ofroi një platformë për diskutime të hollësishme, duke hedhur dritë mbi sfidat dhe mundësitë e ndryshme që formësojnë qëndrimin gjeopolitik të Kosovës.